Reteta de Paine cu cartofi

Ingrediente 2 paini :
680 gr cartofi galbeni fainosi cantariti cu coaja
650-660 faina speciala pentru paine
120 ml apa in care au fiert cartofii
4 lingurite sare
25 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar
3 linguri ulei de masline

Spalam cartofii bine bine si ii punem la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare.

Dupa ce au fiert, ii scoatem si ii lasam sa se raceasca complet dupa care ii curatam si ii zdrobim. Frecam drojdia cu 1 lingurita de zahar pana se lichefiaza, Amestecam drojdia lichefiata cu 120 ml din apa in care au fiert cartofii. Atentie, apa trebuie sa fie lejer calduta, nu fierbinte.

Punem intr-un vas faina iar in centrul ei adaugam cartofii. Amestecam cat de bine putem pana vom obtine un aluat sfaramicios. Adaugam acum drojdia dizolvata in apa si 3 linguri de de ulei de masline.

Desi initial aluatul se va lucra destul de greu, pe parcurs va deveni compact si elastic. Inainte de a termina de framantat adaugam si celelalte 2 lingurite de sare.
Vom obtine un aluat elastic, pe care il lasam la crescut 1 ora

Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe masa infainata si il impartim in doua bucati,

Aplatizam fiecare bucata de aluat dupa care o rulam pe lungime pana obtinem un sul. Unim capetele sulului si intoarcem painica cu fundul in sus astfel incat cusatura sa fie in partea de jos.

Asezam painile pe un servet pudrat cu faina, le pudram si pe ele cu faina si le acoperim cu alt servet. Le lasam sa creasca 35-40 minute.

Preincalzim cuptorul la 190 grade cu o craticoara de apa in el si cu tava de cuptor in care vom coace painile.
Cand cuptorul a atins temperatura necesara, scoatem repede tava, rasturnam painicile pe fundul tavii (deci intoarcem tava cu fundul in sus si nu o tapetam cu nimic. Nu se va prinde painica) astfel incat cusatura painii sa fie la suprafata.

Bagam repede tava cu painile la cuptor (pe a doua treapta de jos in sus)  mai lasam craticioara cu apa in primele zece minute dupa care o scoatem.

Lasam painea in cuptor pentru 45-50 minute iar in ultimele 10 minute, o coacem cu usa usor intredeschisa. Dupa 50 minute, obtinem o painica frumoasa foc, pe care o lasam sa se raceasca complet pe verticala pe un gratar.

Daca vrem o paine cu adevarat pufoasa si cu o crusta super crocanta, folosim lecitina de soia. Lecitina de soia are rolul de a distribui corect aerul format in interiorul painii, ii confera elasticitate iar painea se mentine mult mai mult pufoasa si cu o coaja crocanta. Pentru fiecare jumatate de kg de faina folosita, utilizam 1 lingurita rasa de lecitina de soia dizolvata in putina apa.


Pofta  Buna!

Preincalzim cuptorul la 190 grade cu o craticoara de apa in el si cu tava de cuptor in care vom coace painile.

Cand cuptorul a atins temperatura necesara, scoatem repede tava, rasturnam painicile pe fundul tavii (deci intoarcem tava cu fundul in sus si nu o tapetam cu nimic. Nu se va prinde painica) astfel incat cusatura painii sa fie la suprafata.

Bagam repede tava cu painile la cuptor (pe a doua treapta de jos in sus)  mai lasam craticioara cu apa in primele zece minute dupa care o scoatem.

Lasam painea in cuptor pentru 45-50 minute iar in ultimele 10 minute, o coacem cu usa usor intredeschisa. Dupa 50 minute, obtinem o painica frumoasa foc, pe care o lasam sa se raceasca complet pe verticala pe un gratar.

Daca vrem o paine cu adevarat pufoasa si cu o crusta super crocanta, folosim lecitina de soia. Lecitina de soia are rolul de a distribui corect aerul format in interiorul painii, ii confera elasticitate iar painea se mentine mult mai mult pufoasa si cu o coaja crocanta. Pentru fiecare jumatate de kg de faina folosita, utilizam 1 lingurita rasa de lecitina de soia dizolvata in putina apa.

Inapoi in -