Cupa Brutarului la ediţia a II-a

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii, în cadrul societăţii Panimon din Oneşti s-a desfăşurat vineri, 14 octombrie 2011, cea de-a doua ediţie a concursului “Cupa brutarului”. Evenimentul a fost dedicat în primul rând brutarilor şi cofetarilor, care au avut oportunitatea de a-şi măsura talentul, dar a avut şi o latură caritabilă, alăturându-se astfel susţinătorilor campaniei Donează Pâine.

Prin organizarea celei de-a doua ediţii a competiţiei, organizatorii şi-au propus să permanentizeze acest eveniment în cadrul societăţii, în încercarea de a promova meseria de brutar, de ridica nivelului calitativ al produselor de panificaţie, dar şi de a scoate în evidenţă talentul artistic şi creativitatea specialiştilor.

Şi de această dată s-au întrecut echipele unităţilor de producţie din cadrul societăţii Panimon, formate din doi brutari sau doi cofetari, în funcţie de categoria la care s-au înregistrat în concurs, coordonatorii echipelor fiind şefii de unitate.

Inovaţia şi varietatea au dominat probele de panificaţie.

Probele de concurs de la secţiunea brutărie a inclus proba „Cea mai bună pâine”, la care echipele de brutari au realizat diverse sortimente de pâine printre care pâinea secuiască, pâinea albă, pâinea neagră, pâinea împletită, pâinea cu fulgi de ovăz, pâinea cu caşcaval, pâinea cu făină din hrişcă, pâinea cu mălai şi făină de orez dar şi diverse specialităţi precum cele cu măsline, ulei de măsline şi ardei. Brutarii s-au mai întrecut la o probă de creaţie artistică care a pus în valoare fantezia concurenţilor. Produsele realizate au fost prezentate într-un cadru festiv, cu un decor tradiţional, din care nu au lipsit ştergarele româneşti, cu motive diferite în funcţie de zona pe care au reprezentat-o.

Măiestria cofetarilor a impresionat Secţiunea de cofetărie, „Crea ie artistică”, a dat posibilitatea cofetarilor să vină cu produse provocatoare. La secţiunea patiserie ca produs de bază a fost realizate croissant-uri cu diferite umpluturi: ciocolată, vanilie, cabanos, brânză sau gem, dar şi foietaje cu legume – varză, ciuperci, dovleac, sau amestecuri de mai multe sortimente. Amandina şi Rafaello, tortul format din mini-torturi, la pahar, toruri obţinute din bezea şi diverse figurine din bezea, toate au avut succes.

Premii şi recunoaştere pentru câştigători

Juriul format din specialiştii ing. Melu Voinea, ing. Mioara Stamate, ec. Bernadetta Enache, Gheorghe Ţaga şi Ion Comăneci, a avut o sarcină dificilă având în vedere prestaţiile deosebite ale tuturor concurenţilor. Fiecare echipa şi-a prezentat produsele atât din punct de vedere tehnologic cât şi comercial. Desemnarea câştigătorilor a fost momentul de natură să aducă bucurie printre participanţi, fie ei brutari, patisieri sau cofetari. După o noapte nedormită, de lucru în schimbul trei, oboseala nu s-a mai simţit. Cea mai bună echipă a câştigat Cupa Brutarului 2011, toţi primind diplome şi premii în bani, în valoare de peste 3.500 de lei.

Secţiunea Brutărie

Loc I şi CUPA BRUTARULUI: Unitatea Panificaţie Oneşti

Loc II: Unitatea MADO Oneşti

Loc III: Unitatea Panificaţie Moineşti

Premiu pentru creaţie în aluat: Unitatea Panificaţie

Târgu Ocna

Menţiune: Unitatea Panificaţie Comăneşti

Secţiunea Cofetărie-Patiserie

Loc I: Unitatea Cofetărie Oneşti

Loc II: Unitatea Patiserie Oneşti

Loc III: Unitatea Cofetărie Moineşti

Cupa brutarului, un eveniment caritabil Şi pentru ca bucuria tuturor participanţilor să fie deplină, organizatorii evenimentului au dat motive de bucurie şi celor care sunt greu încercaţi de viaţă. „Pe lângă latura competitivă evenimentul a avut şi o latură de caritate. Pentru că sunt şi oameni necăjiţi am decis să donăm produsele realizate”, a declarat preşedintele consiliului de administraţie şi directorul general al Panimon, Teodora Voinea. Astfel, în spiritul campaniei Donează Pâine, specifică Zilei Mondiale a Pâinii, circa 50 de kg de produse de panificaţie şi patiserie au pornit către Fundaţia Victorine Le Dieu din Oneşti.

Inapoi in -