Virtutile nutritive ale pâinii

  • Articol “Info Trotus 15-21 noiembrie 2010″

Panificatia, procesul de transformare a fãinii în pâine, produse de franzelãrie si alte asemenea, numitã brutãrie, fiind una dintre cele mai vechi îndeletniciri din tara noastrã si, totodatã, o componentã majorã a productiei alimentare, prin importanta ei socialã. Obtinerea pâinii, produs de bazã al panificatiei, care sã întruneascã toate conditiile necesare valorii de utilizare, adicã sã cumuleze proprietãti nutritive, senzoriale (plãcute) si igienice salubre), presupune temeinice cunostinte, aplicarea riguroasã a unui proces tehnologic adecvat si multã pasiune, toate în interesului consumatorilor.

Pâinea, alimentul de bazã al omului, consideratã ca „hrana vietii”, rezultã prin coacerea unui aluat obtinut din fãinã, drojdie, sare si apã, în prealabil supus fermentatiei (dospirii). Schema procesului tehnologic de fabricatie cuprinde un ansamblu de faze, precum prepararea aluatului si coacerea acestuia, (mai mult…)

Brutăriile au oferit pâine de Ziua Mondială a Pâinii!

  • Articol revista ” Brutarul – Cofetarul ” noiembrie 2010

Mai multe firme din sectorul de panificatie au sãrbãtorit sâmbãtã, 16 octombrie, Ziua Mondialã a Pâinii, organizând o serie de actiuni caritabile prin care au donat produse de panificatie cãtre diverse institutii sociale, comunitãti sau persoane defavorizate. Prin campania Doneazã Pâine, lansatã si promovatã de revista Brutarul-Cofetarul si Rompan, ziua dedicatã alimentului principal al omenirii a fost sãrbãtoritã si în România, pentru prima datã la nivel national. Anul acesta tara noastrã s-a alãturat celor peste 30 de state ale lumii care, în mod traditional, sãrbãtoresc anual Ziua Mondialã a Pâinii. Pentru a mediatiza acest eveniment, la începutul acestei veri revista Brutarul a lansat site-ul dedicat, ziuapainii.brutarul.ro, pe care au fost centralizate si promovate actiunile tuturor sustinãtorilor campaniei caritabile Doneazã Pâine. (mai mult…)